Večná krása terrazzo dlaždíc. Prečo je stále v kurze

Krásne, štýlové a robustné – máloktorý stavebný materiál je taký univerzálny a luxusný ako terrazzo.
Napriek tomu, že terrazzo existuje už tisíce rokov, bolo prvýkrát populárne v Taliansku v 18. storočí, kde je všadeprítomné dodnes.

Terrazzo bolo prvýkrát predstavené vo Veľkej Británii pre inštitucionálne budovy počas éry Art Deco, medzi 20. a 40. rokmi 20. storočia. Pokroky v pokládke terazza ako aj zabránenie praskaniu (zavedením dilatačných škár) urobili materiál podlahy a obkladu stien praktickejším a cenovo dostupnejším. Verejné budovy, ako sú nemocnice, obchody, náboženské budovy a školy, široko využívali terazzo kvôli jeho odolným a dekoratívnym vlastnostiam, nezabúdajúc na jeho jednoduchú údržbu.

Dnes zažíva terazzo opäť prudký nárast popularity s terazzovou dlažbou, jej neobmedzenými možnosťami. Tento článok sa zaoberá dlaždicami s terazzovým efektom, ktoré predstavujú ďalší evolučný krok vpred pre fanúšikov terazza. Cenovo dostupný a praktický materiál, ktorý je esteticky príjemný a skutočne odolný.

Čo je terrazzo?

Terrazzo je kompozitný materiál, čo znamená, že sa skladá z rôznych prvkov, ktoré sú navzájom kombinované. Mramorové úlomky (alebo kremeň, žula, sklo alebo podobne) sa zmiešajú so spojivom, zvyčajne betónom, aby sa dosiahlo chemické a fyzikálne spojenie.

 

Potom po vytvrdnutí je celý povrch podrobený brúseniu a konečnému lešteniu, aby sa dosiahol hladký a homogénny povrch, ktorý poznáme ako terrazzo.

 

Umelecké dielo vytvorené človekom

Terrazzo má hmatateľnú textúru, náhodný vzor úlomkov mramoru, kameňaskla, narezané a vyleštené.Táto organická kvalita môže byť prispôsobená v závislosti od prísad, farby (kusov aj spojovacej hmoty) a veľkosti kusov, ktoré ovplyvňujú konečný výsledok. Má očarujúci a takmer hypnotický účinok, keď sa dobre používa v stavebných a dekoračných projektoch.

Terrazzo dlažba

Zatiaľ čo terrazzo je povrchová úprava, ktorá si vyžaduje pokládku na mieste, konkrétne pre podlahy predstavuje vývoj terazzových dlaždíc evolučný skok. Nepopierateľná krása terazza s jeho zmyselnými vlastnosťami, ktoré evokujú zlatý vek architektúry Art Deco, sú cenovo dostupnejšie a ľahšie použiteľné ako dlaždice. Terazzová dlažba môže byť rovnako rozmanitá, farebná a odolná ako tradičné kladené terazzo. S dlaždicami s terazzovým efektom je estetický efekt umelo vytvorený v kombinácii s oveľa robustnejším keramickým materiálom. To najlepšie z oboch svetov, takpovediac.

Ceppo Acero 80x80 cm

Ceppo Acero 80x80 cm

Terazzová dlažba v dome

Aby sa fanúšikom tohto materiálu zjednodušil život, dlaždice s terazzovým efektom predstavujú bezproblémový spôsob, ako zaviesť terazzo do domácej výzdoby. Praktickým výhodám zodpovedá aj jeho jemná krása. Dlažba s terazzovým efektom je keramický materiál, a preto je jej odolnosť voči vlhkosti a vlhkosti lepšia ako u iných povrchových úprav v domácnosti.

Predsieň s terazzovými dlaždicami

Chodba a vchod do domu sú miesta, kde záleží na tom, aby ste urobili dobrý dojem. Niet lepšieho materiálu ako terazzo. Atraktívnou možnosťou je aj jeho jednoduchá údržba. Vyzerá elegantne a draho, no napriek tomu sa skutočne ľahko udržiava, čo je veľmi dôležitý faktor pri vchodoch.

Terazzová dlažba v kúpeľni

Ak je v dome jedna miestnosť určená na predvádzanie terazzových dlaždíc, je to kúpeľňa. Spomeňte si na skvelé interiéry hollywoodskych kúpeľní z 20. rokov minulého storočia, ako sú The Great Gatsby alebo The Shining. Luxusné, očarujúce a elegantné terazzo prepožičiava povrchom kúpeľne farbu, textúru a odolnosť. 

Použite dlaždice s terazzovým efektom na stenách pre sprchové kúty so sprchovou hlavicou s dažďovým efektom pre extra luxusný zážitok zo sprchovania.

Terazzová dlažba v kuchyni

Na zachytenie kontinentálnej žiary v kuchyni pripomínajúcej kuchyňu Stredomoria použite terazzovú dlažbu na podlahy alebo obklady stien alebo dokonca oboje. Efekt je okamžite šik, vykúzli tu správnu atmosféru pri jedení v rodinnom kruhu. Povrch dlaždíc s terazzovým efektom sa ľahko utiera alebo čistí.

Terazzová dlažba do exteriéru

Vzhľadom k tomu, že je veľmi odolná voči opotrebovaniu, použitie terazzových dlaždíc do exteriéru je tiež veľmi praktické. Okolo bazénov, záhradných prvkov, na terasách poskytuje terazzová dlažba s matným povrchom štýlový rám pre terasy a nádvoria.

Ceppo Stone 80x80 cm

Aj takto môže vyzerať vaša terasa

Často kladené otázky

Ako čistiť terrazzové dlaždice?

Udržiavanie terazzových dlaždíc bez prachu je dôležité, preto sa odporúča pravidelné kefovanie. Na lokalizované škvrny použite neabrazívnu vlhkú nylonovú kefu namočenú vo vode. Čistite krúživými pohybmi.
Nepoužívajte drsné čistiace prostriedky s keramikou, pretože povrch sa časom poškodí. Na podlahy používajte neabrazívnu čistiacu kvapalinu a vždy ju potom nezabudnite vysušiť a vyleštiť, aby ste zaistili dlhú životnosť a optimálny povrch.

Aké sú výhody terrazzo dlaždíc?

Terazzová dlažba je cenovo dostupná. Je odolná voči vlhkosti a mimoriadne odolná voči opotrebovaniu, vďaka čomu je vhodná do verejných budov a priestorov s väčšou záťažou.

Z čoho je terrazzo vyrobené?

Terazzová dlažba je cenovo dostupná. Je odolná voči vlhkosti a mimoriadne odolná voči opotrebovaniu, vďaka čomu je vhodná do verejných budov a priestorov s väčšou záťažou.